Сърфирай в небето с Hoverboard на Zapata Racing

0
Hoverboard на Zapata Racing
Снимка/Zapata Racing

Френският шампион по джет ски Франки Запата модифицира своята идея флайборд, за да създаде Hoverboard – нещо средно между флайборд и сърф.

Hoverboard на френската компания Zapato Racing представлява борд, който е свързан към плавателен съд за индивидуално ползване като джет ски с маркуч дълъг 18 метра. Маркучът снабдява потока вода, който излиза през дюза, монтирана на края на борда, с достатъчно мощ, за да издигне водача във въздуха. Дължината на маркуча дава възможност на съпътстващия джет да бъде на безопасно разстояние от човека, който ползва Hoverboard.

В зависимост от конските сили на плавателния съд, към който е прикачен, Hoverboard може да развива скорост до 25 км/ч и да се издигне на височина до пет метра над водната повърхност. Водачите могат да добавят електронно управление към Hoverboard, което им дава възможност да контролират изцяло скоростта на устройството.

Според Запата преживяването с Hoverboard е по-близо до това да управлявате „сноуборд, но във въздуха”, отколкото да управлявате кайт сърф.

Hoverboard може да бъде използван в морето, океана, езера или всеки един воден басейн с минимална дълбочина от четири метра. Минималната възраст, която е необходима, за да може да карате борда, е 16 години, като за начинаещи потребители е задължително да минат поне 1-часов урок от утвърдени специалисти.

Всеки, който иска да усети тръпката, трябва да задели 6 000 щатски долара (около 8 900 лева) за Hoverboard, като разбира се, в цената не влиза джета. Zapata Racing възнамерява също да предлага устройството в глобалната си мрежа за отдаване под наем.

Може да видите Hoverboard в действие във видеото по-долу: