Специалният спрей от Световното по футбол в Бразилия

0
Снимка/AP Photo - Хасан Амар

По време на мачовете от Мондиал 2014 съдиите използват специален бял спрей, с който начертават линия, зад която да се наредят футболистите при пряк свободен удар или очертават мястото, на което да се постави топката, за да предотвратят злоупотреби от страна на футболистите.

Този спрей представлява аерозолна субстанция, следата от която се задържа само около минута след напръскване и после изчезва. Спреят съдържа бутан, изобутан, пропан газ, разпенващ агент, вода и други химикали. Когато излиза от флакона, газът се декомпресира и разширява, създавайки малки капчици, покрити с вода, на терена. Сместа от бутан по-късно се изпарява, а на терена остава само вода и повърхностно активно вещество.

Спреят официално е използван за пръв път по време на Световно първенство по футбол в мача между Бразилия и Хърватия. Употребата на спрея е тествана по време на световните първенства за младежи до 20 г. и юноши до 17 г., а след това спреят е изпробван в Световното клубно първенство на ФИФА при мъжете в Мароко през декември 2013 г. Очаква се тази практика да бъде въведена в Шампионската лига догодина.