Пригответе се за новата ера в спортните статистики

0
спорт

Спортът винаги е бил свързан с числа. Класираме спортистите според техните постижения, можем да броим скокове и бекхендове, но не можем напълно да разберем защо някои спортисти са успешни, а други не. Вече се произвежда спортно оборудване с вградени възможности за събиране на информация, позволяваща поглед отблизо върху динамиката на всеки удар.

Например, тенис ракетата Babolat Play има същата тежест и баланс като базовия модел Pure Drive дори и с чип в дръжката. Разликата между базовите модели спортно оборудване и интерактивните модели е планината от данни, събирани от интерактивните уреди, които могат да помогнат на играчите да се усъвършенстват. Друг пример е приложението на топката за баскетбол 94Fifty, което може да предложи съвет относно това как да придадете повече дъга на вашия изстрел.

Феновете на даден вид спорт също могат да извлекат ползи от този вид спортна екипировка. Ще имат на разположение набор от актуални данни, които да анализират. Може би дори ще могат да отговорят на въпроса дали даден невероятен удар е бил в резултат на умения или на късмет.

1) Babolat Play

Сензори в Babolat Play следят движението на ракетата и силата на удара. Вибрации посочват точно в коя част на ракетата се посрещат ударите. В дръжката на ракетата има също жироскоп, акселерометър, батерия и Bluetooth радио. Уредът струва 399 щатски долара(около 563 лева).

2) 94Fifty Smart Sensor Basketball

94Fifty следи показатели като контрол върху дрибъла, скорост на изстрела и ъгъл на влизане на топката в коша. Топката струва 295 долара(около 416 лева).

3) Kayak Power Meter

Разработен е от новозеландска компания, за регистриране ритъма на гребеца. Струва 999 долара(около 1 410 лева).