Пет технологични факта около стадионите на Световното първенство по футбол

0
Световно първенство по футбол

Няколко технологични проекта бяха въведени в действие по обектите – домакини на Световното първенство по футбол в Бразилия.

Сигурност

Бразилското правителство закупи 27 робота от американската компания IRobot за 7,2 милиона щатски долара. Роботите могат да разкрият бомби, експлозиви, както и други рискови действия в и около обектите. Това оборудване е било използвано за откриване на експлозиви в Афганистан и Ирак и ще се използва по време на Летните олимпийски игри в Бразилия през 2016 г. Всички обекти са снабдени също с голям брой камери за наблюдение. Например, Арена Фонте Нова в Салвадор, Баия, има 227 камери, които улавят образи в HD качество. Разпръснати са из всички сектори на обектите, включително на стратегически места вътре и вън от стадионите. Камерите могат да разпознават и да запаметяват информация за до 400 лица в секунда.

roboti_svetovno

Технологията на гол-линията

Технологията на гол-линията се прилага за пръв път официално по време на световно първенство с цел да подпомага съдийския състав. Около 14 високоскоростни камери (по седем на гол линия) ще бъдат налични на всеки от 12те стадиона, в които ще се провеждат мачовете от първенството, за да определят дали футболната топка е пресякла гол линията или не. Камерите изпращат информацията на централна компютърна система, обработваща образи, която проследява позицията на топката, за да определи дали е прекосила линията или не. Когато голът е потвърден, се изпраща сигнал на часовника на съдията.

gol_liniq

LED панели

Стадионът Арена Коринтианс, където се проведе откриването на първенството, е осветен със светодиодно (LED) осветление, инсталирано от Osram. На външната фасада на стадиона бе монтиран един от най-големите LED панели в света с дължина 170 метра, височина 20 метра и 34 000 светодиода. Панелът служи като екран, на който се показват видео, информация, реклами и интересни моменти по време на мачовете.

led

Контрол на достъпа

Турникетите на обектите са снабдени с камери с висока резолюция, които валидират билети в реално време чрез TCP/IP протокол, за да идентифицират детайли за притежателя на билета и положението на мястото. При спешни случаи преградите могат да бъдат свалени автоматично.

propusk

Мобилните комуникации

Въпреки, че само половината от обектите – домакини на първенството е снабдена с Wi-Fi интернет, бразилските телекомуникационни компании успяха да разширят стандартните 2G, 3G и 4G мрежи чрез допълнително оборудване във вътрешността на стадионите.

mobile