Дигитална маска за гмуркане с вграден дисплей

Тази маска за гмуркане има вграден дисплей, който показва времето, дълбочината, температурата на водата и още.

0
Маска за гмуркане Scubus S
Снимка/Scubus

Scubus S е алтернатива на високотехнолoгичните професионални скуба системи. Най-забележителната й характеристика е вграденият дисплей, показващ време, дълбочина, температура на водата и ограничена чат функция за комуникиране с други гмуркачи.

В момента маската е в процес на разработка. За да я финансират, създателите й пуснаха кампания в платформата за групово финансиране Indiegogo на 10 ноември, която за тяхно съжаление бе неуспешна.

Scubus S включва също вградена HD видео камера със 135-градусов ъгъл на виждане и възможност за записване на видео с резолюция 1 080p при 30 fps или 720p при 60 fps. Разбира се, може да се снима и с 12 мегапикселова резолюция.

Устройството има 16 GB вградена памет и се захранва от литиево-йонна батерия, която може да бъде заредена чрез USB порт. Батерията захранва и LED светлина за по-дълбоки води, като с маската може да се потопите на максимална дълбочина до 40 метра.

Чат функцията на Scubus S е интересна – използва система с акустични вълни с обхват около 100 метра, тъй като технологиите за безжични комуникации на близко разстояние като Bluetooth не работят под водата.

Системите с акустични вълни имат своите недостатъци. Заради това, вместо гласови аудио или текстови съобщения, Scubus S дава възможност за избор от списък с 20 предварително дефинирани съобщения чрез HUD (Head-Up Display) дисплея и контролер, разположен на китката. Може да бъдат избрани съобщения като „Спешно! Помогни ми сега!” или „Снимай ме!”, които се появяват на дисплея на другите гмуркачи, които се намират в обхвата на гмуркача. С контролера на китката също се управляват другите функции на маската, но все още не е потвърдено как комуникират помежду си.