Високотехнологични обувки за балет следят движенията на танцьора

0
E-traces плаци за балет
Снимка/Лесиа Трубат

Технологията и балетът са странна комбинация, която вече е реалност. Резултат от тази комбинация са високотехнологичните палци за балет. Дизайнерът Лесиа Трубат създаде Electronic Traces (Електронни следи) – балетни обувки, които долавят движенията на танцуващия и ги изпращат на смартфона. Мобилно приложение визуализира тези движения, като рисува скоковете, завъртанията и движенията на танцуващия.

Трубат е разработила балетните обувки като дипломна работа. Тя споделя, че идеята [pull_quote_center]се основава на улавяне на движенията на танца и трансформирането им във визуални усещания.[/pull_quote_center]

На външен вид обувките изглеждат като обикновените палци за балет, но с няколко технологични добавки. ЛилиПад Ардуино микроконтролер е хардуерът, който засича налягането и движенията на обувките, когато направят контакт с пода. Сигналите се изпращат на смартфона, където танцуващите могат да видят и да анализират своите движения, както и да ги сравнят с предишни свои изпълнения или с изпълнения на други танцьори.

Electronic Traces може да се използват за трениране на танцьорите. Технологията е приложима и при други стилове танци освен балета. Тя също така дава възможност да видим танца по различен начин. Танцът може да е изкуство по само себе си, но приложението също създава произведения на изкуството, показвайки плавните линии при всяко движение на танцьора на сцената. Трубат описва своите E-traces, като ”спомени на танца“.