От колко информация се състои човек

0

Колко информация е побрана в човешкото тяло? Цялата информация, от която се нуждаете, е само 1,5 гигабайта (GB), в които се събира целият ви генетичен код. Това изчисли Veritasium, като използва битове, за да разбере молекулите, които съставят генетичния код на човек.

В човешкото тяло има много клетки (около 40 билиона) и всяка една от тези клетки съдържа цялата генетична информация от 1,5 GB. Така един човек има в себе сиоколо 60 зетабайта (ZB) (60 с 21 нули) информация общо. Това е огромно количество. За сравнение цялата дигитална информация в света през 2020 г. ще е само 40 ZB според Veritasium.

Но 99,9 % от нашата генетична информация е споделена с всички хора на Земята. Информацията, която ни прави различни, е много по-малко от 1 ZB. Всъщност е нужна по-малко от 1 MB информация, за да се различи даден човек от останалите.

В заключение: в тялото на всеки един от нас има приемливо количество информация за генетичния ни код (1,5 GB) и абсурдно голямо количество информация общо (60 ZB), както и смущаващо малко количество информация (1 MB), която ни кара да мислим, че сме уникални снежинки.