Samsung, Dell и Intel ще създат нов „интернет на нещата” стандарт

0
Диаграма на Интернет на нещата
Снимка/Open Interconnect Consortium

Samsung ще си партнира с Amtel, Broadcom, Dell, Intel и Wind River при формирането на организацията Open Interconnect Consortium, целяща да създаде инженерни стандарти, за да помогне на комуникацията между свързаните с интернет електронни устройства (например да контролирате хладилника си Samsung от смартфон с процесор на Intel).

Първоначалната цел на този проект е да създаде отворен код, който помага за превръщането на Интернет на нещата от теория в действителност, от което да се възползват потребителите.

Както индустриалният консорциум съобщава на интернет страницата си:

[pull_quote_center]Има много предложения и форуми, лансиращи различни подходи … но няма единно решение относно повечето от изискванията.[/pull_quote_center]

Все още няма създаден отворен код, но според групата всеки от членовете ще допринесе за създаването на първия продукт, който трябва да се появи през третото тримесечие на тази година.

Първата задача ще бъде фокусирането върху „умен дом” и „умен офис” свързаността:

[pull_quote_center]Спецификациите трябва да улеснят дистанционното управление и получаване на съобщения от умните домашни електроуреди или корпоративни устройства, използващи добре защитени смартфони, таблети или компютри. Възможните решения за потребителите включват възможността да използват дистанционно домашните системи, за да спестят пари и енергия.[/pull_quote_center]

Консорциумът е много подобен на инициативата на Qualcomm, въпреки че е по-скоро с фокус върху отворените стандарти отколкото върху собствените решения на търговеца, какъвто е подходът на Qualcomm.

Докато браншовите организации често не генерират реални решения за крайните потребители, инициативата може да бъде позитивно развитие за технологичната индустрия, тъй като показва компании работещи заедно в името на една цел.