Progress Software придобива Телерик за 262,5 млн долара

0
Телерик
Снимка/Телерик

Американската софтуерна компания Progress Software съобщи, че е подписала окончателно споразумение за придобиване на българския разработчик на софтуер Телерик за 262,5 млн долара.

Progress и Телерик ще обединят сили в развиването и предлагането на цялостна облачна и локална (на поискване) платформа, която позволява на разработчиците да създават красиви приложения. Платформата ще даде възможност на разработчиците да създават персонализирани потребителски интерфейси, мощни приложения и свързаност към различни източници на данни, обяви американската компания в прессъобщение.

Очаква се сделката да бъде финализирана през декември след одобрение от страна на регулаторите и удовлетворяване на други условия за приключването й. След приключване на сделката, основателите и мениджмънтът на Телерик ще се присъединят към екипа на Progress Software. Американската компания ще финансира част от разходите по сделката с дълг.

[pull_quote_center]Силата на Телерик е в това да помага на разработчиците да създават елегантен потребителски интерфейс за облачни, уеб-базирани и локални приложения[/pull_quote_center] казва Фил Пийд, изпълнителен директор на Progress Software, в съобщението.

[pull_quote_center]Придобиването ни от Progress допълнително ще укрепи нашите корпоративни и облачни услуги и ще ни позволи да продължим да предефинираме съвременното разработване на приложения[/pull_quote_center]коментира съоснователят на Телерик, Васил Терзиев.

Продуктите и служителите на Телерик се допълват с тези на американската компания. Придобиването на Телерик ще превърне американския разработчик Progress в една от най-големите групи разработчици в света. Компанията ще работи с ABL, .NET, Java, JavaScript, Node.js и ще разработва инструменти за създаване на богат набор от приложения и интерфейси за тях.

Създадена преди 12 години, днес Телерик има около 700 служители в България и офиси в САЩ, Великобритания, Германия, Австрия, Дания и Индия. Компанията реализира приходи от 60 милиона долара през 2013 г, с 20% ръст на годишна база.