Microsoft придобива приложението Sunrise за 100 милиона долара

0
Sunrise
Снимка/Sunrise

Microsoft е в процес на опити да се преоткрие и част от това преоткриване явно включва придобивания на стартъпи, които създават продукти, конкуриращи се със собствените продукти на софтуерния гигант. Последното придобиване е на стартъпа Sunrise, за който Microsoft ще плати най-малко 100 милиона щатски долара според TechCrunch.

Покупката идва месеци след придобиването за 200 милиона долара на имейл приложението Acompli, което Microsoft ребрандира на Outlook – новият и модерен имейл за iOS на Apple и Android на Google.

Това е поредна стъпка от стратегията на Надела да предлага безплатни, облачно базирани приложения за различни платформи. Целта е потребителите да бъдат убедени да платят годишен абонамент за Office 365 и така да могат да използват облачни версии на програми като Outlook, Word и Powerpoint на техните устройства.

Със Sunrise, Microsoft придобива едно от най-използваните безплатни календарни приложения за iOS и Android (но все още не за Windows Phone).

Стартъпът привлече 8,2 милиона долара рисков капитал през последните две години и има осем служителя към август месец 2014 г. Не е ясно дали Microsoft ще запази Sunrise или ще го ребрандира, както направи с Acompli.