Google ще инвестира 600 милиона евро в център за данни в Холандия

0
Нов център за данни на Google
Снимка/Google

Компанията Google съобщи, че е започнала строежа на център за данни на стойност 600 милиона евро в холандския пристанищен град Еемшавен с цел да удовлетвори нарасналото търсене на услугите й вследствие на бързото разрастване на Интернет.

Центърът за данни ще отвори над 1 000 работни места по време на строежа и около 150 постоянни работни места за висококвалифицирани специалисти. Очаква се да започне работа през първата половина на 2016 г. и да заработи с пълен капацитет през втората половина на 2017 г.

В момента Google използва център за данни под наем в холандския град и планира да продължи да го използва след отварянето на новия си център.

Центровете за данни на Google използват 50% по-малко енергия, отколкото стандартните центрове за данни. Центърът в Холандия ще се възползва от най-новите технологии в охлаждането и електрификацията. Ще се охлажда, като използва студен въздух и вода, за да поддържа сървърите на хладно.

Новият център за данни ще бъде четвъртият на Google в Европа след центровете във Финландия, Белгия и Ирландия. В момента Google има общо седем центъра за данни в Северна и Южна Америка. Миналата година отвори първите си два центъра в Азия, съответно в Тайван и Сингапур.