Google пуска сателити в орбитата за пълно покритие на Земята с интернет

0
Снимка/O3b Networks

Google планира да инвестира над един милиард щатски долара в изпращането на сателити в орбитата около Земята, за да осигури достъп до интернет в райони, в които няма връзка с мрежата.

Проектът ще се ръководи от Грег Уайлър, основател на компанията O3b Networks Ltd., в която Google е акционер. Google наема и инженери на Space Systems/Loral за проекта.

Първоначално Google планира да пусне 180 малки сателита с висок капацитет ниско в орбитата. По-нататък броят на сателитите може да бъде увеличен и цената на проекта да достигне 3 милиарда долара.

Проектът е допълнение на инициативата на Google Project Loon – мрежа от балони, които да осигурят интернет достъп над южното полукълбо. През април Google придоби и Titan Aerospace, която разработва безпилотни самолети, захранвани със соларна енергия, също във връзка с плановете на компанията да разшири достъпа до интернет.

Facebook също работи по въпроса за осигуряване на интернет достъп в отдалечени региони в света с дрони и сателити в проекта си Internet.org.