Google купи стартъпа за сателитни изображения Skybox за 500 млн долара

0
Skybox Imaging и Google
Снимка/Skybox Imaging

Google придоби американския стартъп Skybox Imaging, разработващ малки сателити и технологии за спътникови снимки от космоса, за 500 млн. щатски долара.

Търсачката ще използва сателитите на Skybox, за да поддържа картографската си услуга Google Maps точна с актуални сателитни изображения. Google се надява също технологията на Skybox да помогне с времето за подобряване на достъпа до интернет и за оказване на помощ при борбата срещу последствията от бедствията – области, към които технологичният гигант отдавна има интерес.

Skybox е основана през 2009 г. от четирима студенти в Станфорд. Компанията набира 94 милиона долара финансиране от инвеститори като Khosla Ventures, Bessemer Venture Partners и Norwest Venture Partners. Skybox е разработила най-малкия сателит в света, правещ снимки с висока резолюция. Компанията планира да изстреля 24 малки спътника, които могат да предоставят снимки и видео ежедневно.

Сделката по придобиването на Skybox е приключила, съобщи компанията в официалния си блог на 1 август.

Google прави впечатление с усилията си да направи интернет достъпен от всички точки на Земята. След като тества балони, които да осигурят интернет достъп над южното полукълбо в Нова Зеландия в рамките на Google Project Loon през май-юни и закупи производителя на дрони, захранвани със соларни панели Titan Aerospace, технологичният гигант обяви плановете си да инвестира над един милиард щатски долара в изпращането на сателити в орбитата около Земята, за да осигури достъп до интернет в райони, в които няма връзка с мрежата.