CEO-то на Twitter посети Китай

0
Twitter
Снимка/Twitter

Главният изпълнителен директор на Twitter Дик Костоло беше на тридневно посещение в Китайската столица Шангхай през изминалата седмица, където беше предвидено да се срещне с държавни служители, университетски администратори и студенти според медиите.

Достъпът до Twitter е блокиран в Китай от 2009 г. насам. Компанията досега не е правила опити за вдигане на забраната за достъп до платформата в страната.

Посещението на Костоло в Китай е частно. Той иска да научи повече за Китайската културата и за процъфтяващата технологична индустрия в страната, пише Ройтерс, цитирайки говорител на Twitter, който отказва да съобщи какво е възнамерявал да обсъжда Костоло с китайските официални лица.

Програмата на Костоло е включвала среща с представители на управата на Шанхай, включително на Шанхайската свободната търговска зона, създадена през 2013 г., за тестване на мерки за либерализиране на пазара. Рестрикциите и цензурата в Интернет , обаче, ще важат в свободната зона.

Twitter е отхвърлял възможността да отвори офис в Китай, което би подчинило компанията на Китайските закони, и е малко вероятно Костоло директно да е повдигнал въпроса за премахване на забраната за достъп до социалната мрежа по време на визитата си в страната.

Все пак, Китай е изключително привлекателен пазар с 600 милиона интернет потребители и първото посещение на CEOто на Twitter в страната предизвиква спекулации относно плановете на Twitter за пробив на този пазар.