Apple представи Apple Pay за iPhone 6 и Apple Watch

0
Apple Pay
Снимка/Apple

На своето медийно събитие Apple представи мобилна разплащателна система за своите нови телефони iPhone 6 и iPhone Plus и за умния си часовник Apple Watch. Услугата използва сензор за разпознаване на пръстови отпечатъци TouchID, за да бъдат оторизирани разплащанията.

Apple Pay ще е налична от октомври месец в САЩ, като ще се поддържа от Mastercard, Visa и American Express Card.

Когато потребителят добави кредитна карта, информацията за плащанията се запазва в криптиран вид в новия защитен чип на iPhone 6. Информация за картата може да бъде добавена в iTunes акаунта или чрез снимка с iSight камерата. При плащане е нужно само горната част на смартфона да се положи на посоченото място, а палецът – на TouchID сензора, за да е готово всичко. Поръчките ще генерират еднократен номер за плащане.

Снимка/Apple
Снимка/Apple

Търговците, които ще приемат системата за разплащане, включват Macy’s, Walgreens, Staples, Subway, McDonald’s, Whole Foods и Disney Store. От платформата Stripe също потвърдиха пълната си подкрепа за Apple Pay.

За онлайн поръчки Apple Pay ще позволи пазаруване само с едно докосване, без нуждата от въвеждане на номер на картата и адрес. Няма да бъде споделяна информация за картата с търговците. От Target, Uber и Groupon също обмислят да включат Apple Pay в приложенията си.