Alibaba поема пълен контрол върху компанията за мобилни браузъри UCWeb

0
Alibaba
Снимка/Alibaba

Китайският интернет гигант Alibaba придоби останалата част от акциите на китайския доставчик на мобилни браузъри UCWeb срещу заплащане в брой и в собствени акции.

Сделката представлява най-голямото сливане в китайския интернет сектор в историята според Alibaba.

Преди сделката Alibaba притежаваше около 66% от UCWeb.

С UCWeb ще се формира бизнес подразделение, наречено UC Mobile Business Group, под ръководството на изпълнителния директор на UCWeb Ю Йонфу. UC Mobile ще отговаря за мобилните браузъри, услугите за търсене в интернет, услугите базирани на локация, мобилната платформа за игри, дистрибуцията на мобилни приложения и услугите за четене.

UCWeb е създадена през 2004 г. Браузърът, разработен от нея, UC Browser, има над 500 милиона активни потребители в света на тримесечие. UC Browser е едно от най-сваляните мобилни приложения в Китай през февруари, с пазарен дял от 65,9% според китайския iResearch. Браузърът е и най-големият мобилен браузър в Индия – с 30% пазарен дял според StatCounter. Компанията притежава също гейминг платформата UC 9Game и дистрибутора на мобилни приложения PP Mobile Assistant.

През април UCWeb и Alibaba пуснаха съвместно услугата за мобилно търсене Shenma.

От началото на годината досега Alibaba и дъщерните й компании са извършили придобивания на обща стойност около 9,9 милиарда щатски долара според Ройтерс, докато конкурентите й Baidu и Tencent са похарчили съответно по 2,4 милиарда и 1,9 милиарда за придобивания.